Ajankohtaista

Suosittu ORIONIN keräilykampanja starttaa 10. kerran!

23.4. -31.7.2018 välisenä aikana ostettuasi apteekista yli 9 euron Orionin tuotteen (ei lääkkeitä), saat leiman korttiin ja kerättyäsi 6 leimaa saat tuotelahjan (Fiskarsia, Arabiaa, Marimekkoa, Finlaysonia tai Orionin tuotteita).

                         

Heinäveden apteekin asiakaslehti on ilmestynyt!

 

Mikäli et saanut lehteä postitse, voit hakea sen apteekista.

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

HEINÄKUUN TARJOUKSIA:

* Aqualan L -perusvoide 8,50 e (norm. 10,60e)

* Nutridrink Protein: ostaessasi 4 pullon pakkauksen saat yhden pullon kaupan päälle!

* Vichy Normaderm -tuotesarja -15%

Laatuapteekit uutiset 

Välimeren ruokavaliota pidetään esimerkkinä terveellisestä ruuasta, mutta nyt tutkimukset ovat osoittaneet Itämeren ruokavalion olevan sitä yhtälailla.

Itämeren ruokavaliossa nautitaan kalaa kolmesti viikossa, kasviksia puoli kiloa päivässä ( joista marjoja 200 g), täysjyväviljaa, kasviöljyä voin sijaan, rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita ja vähärasvaista lihaa.

Välimeren ruokavalio on kalaan, kasviksiin, viljaan, kasviöljyyn, sekä kohtuullisesti käytettyihin meijerituotteisiin perustuva ruokavalio, jonka palanpainikkeeksi nautitaan viiniä.

Eipä ole paljon eroa muussa kuin siinä, että kummassakin nautitaan lähinnä paikallisia kalalajeja ja kasviksia. Pöydästä löytyvät meijerituotteet ovat Välimerellä lähinnä juustoa tai jogurttia, kun ne ovat meillä usein maitoa. Välimeren ruokavaliossa kasviöljy on oliiviöljyä, meillä suositetaan rypsi- ja rapsiöljyä. Itämeren ruokalistauksesta viiniä ei löydy.

Siirtämällä ruokavalio maantieteellisesti läheltä löytyviin tuotteisiin, tulee helposti toteutettua myös muita etuja: lähiruoka, sesonkiruoka, enemmän luomua, kotimaisuus ja tietysti luonnon säästyminen pitkiltä kuljetusmatkoilta. Tuoreuskin on usein aivan eri luokkaa, kuin Etelä-Euroopasta rahdatuissa tuotteissa.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikkö koordinoi pohjoismaista tutkimuksen huippuyksikköä, joka tutkii ravitsemuksen vaikutuksia tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tutkimuksessa on mukana 12 tutkimusryhmää, noin 200 tutkijaa ja 300 koehenkilöä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Koehenkilöt noudattavat puolen vuoden ajan Itämeren ruokavaliota.

”Näiden terveelliseksi tiedettyjen ruoka-aineiden vaikutuksia on tutkittu yksitellen, mutta nyt haluamme selvittää, miten ne vaikuttavat yhdessä”, kertoo koordinoinnista vastaava dosentti, Ursula Schwab.

Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, www.terveyskirjasto.fi , hsy.fi ja wwf.fi

Puolassa pakatusta ja Unkarissa tuotetusta pakastemaissista levinnyt listerioosiepidemia on johtanut kaikkiaan kuuteen kuolemantapaukseen eri puolilla Eurooppaa. Suomessa se on vaatinut jo kaksi kuolonuhria ja kaikkiaan sairastuneita on neljätoista henkilöä. Kyseisen epidemian aiheuttanutta listeriabakteeria on löydetty vuodesta 2015, ja tähän mennessä se on aiheuttanut yhteensä 32 sairaustapausta Suomessa, Itävallassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.
Listeriabakteeria löydettiin kuudesta näytteestä, jotka kerättiin Suomen lisäksi Ruotsista, Itävallasta ja Ranskasta. Näytteitä otettiin pakastemaissista, pakastetuista sekavihanneksista ja tuotantolinjan pinnalta. Vaikka mahdollisesti saastuneita tuotteita on useassa Euroopan maassa vedetty pois markkinoilta, saattaa listeriabakteeria sisältäviä tuotteita löytyä yhä kuluttajien kotipakastimista. Tartunnan välttämiseksi ulkomaisia pakastevihanneksia ja -marjoja tulisi kuumentaa riittävän pitkään.
Huolellinen hygienia, viimeisten käyttöpäivämäärien noudattaminen ja kylmäketjun katkeamattomuus ovat tärkeitä. Erityisesti vauvojen ja pienten lasten, vanhusten, raskaana olevien sekä muutoin heikon vastustuskyvyn omaavien tulee olla erityisen varovaisia, sillä heillä on muita suurempi riski listerioosiin.

Lähde. Aamulehti.fi 23.3.2018

Kesäihon raikkaus syntyy kevyistä pesunesteistä ja geelimäisistä puhdistustuotteista. Pesunesteet ovat lomamatkoilla ja mökeillä helppoja ja huolettomia, sillä ne sopivat koko perheelle ja koko vartalon pesuun. Intiimialueelle – silloin, kun vesipesu ei riitä – suositellaan intiimialueen pesunesteitä, jotka ovat erityisen hellävaraisia ja hajusteettomia. Ne ovat eivät sisällä ärsyttäviä, limakalvojen luonnollista ja tulehduksilta suojaavaa bakteerikantaa tuhoavia ainesosia.

Kasvojen kesäiholle suositellaan kevyitä puhdistusgeelejä. Ne pesevät iholta lian, epäpuhtaudet ja hien, ja jättävät iholle raikkaan, puhtaan tunteen. Herkkäihoiset suosivat usein misellivesiä, jotka putsaavat ihon ilman vesipesua. Ne ovat myös erityisen näppäriä mökkimiljöössä ja lomamatkoilla. Pesun jälkeen kesäiholle riittää kevyt kosteutus ja aurinkosuojavoide. Iltaisin, erityisesti auringossa oleilun jälkeen, kasvojen iholle kannattaa laittaa joko kosteuttava seerumi tai ihoa rauhoittava hoitoöljy. Vartaloa kosteuttavat kevyet, hoitavia ja rauhoittavia ainesosia sisältävät lotionit ja vartalogeelit.

Ihanat kesätuoksut

Kesällä deodorantit ja hajuvedet kannattaa valita kevyistä, sitruspohjaisista tuoksuista. Vahvat kukkaistuoksut käyvät helposti raskaiksi ja tunkkaisiksi, ja hikeen yhdistyessä haju voi muuttua epämiellyttäväksi. Auringossa hajuvesien käyttöä ei suositella lainkaan, sillä niiden sisältämä alkoholi saattaa auringossa reagoida ja aiheuttaa ihoärsytystä tai ihon palamista. Tuoksut on hyvä laittaa aina puhtaalle, suihkunraikkaalle iholle.

Jos nämä kolme asiaa sisällyttää kesään tai vaikkapa vain päivään, on resepti kunnossa. Lisäksi tarvitaan vain hyvänmakuista ja ravitsevaa ruokaa – ja ehkä hyvää seuraa.

Leikkiminen on lapsen työtä, ja lapsi tarvitsee siihen aikuisen tukea, mutta miksipä aikuinen ei voisi myös itse osallistua lapsen leikkiin. Leikkiä voi myös aikuinen, jopa yksin. Luonto antaa siihen paljon virikkeitä.

Myös liikuntaharrastukseen kannattaa suhtautua välillä leikkien, nauttia siitä, mitä tekee. Suomalaisista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kaksi kasvavaa ryhmää, jotka ovat ääripäitä: ne, jotka eivät liiku juuri lainkaan ja ne, jotka liikkuvat liikaa. Kummallekin ryhmälle tekisi hyvää löytää liikkumisen riemu ja rauha.

Levosta on tullut joillekin suorituslaji, ja nykyään kuntosalit ovat alkaneet tarjota tunteja myös nukkumiseen ja lepäämiseen. Sydänterveyden ja mielenterveyden ammattilaisten uusi terveysohje on: on täysin ok olla ihan vaan joutilaana. Kokeile osaatko.

Lukukeskus (www.lukukeskus.fi) listaa lukemisen hyötyjä. Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan lukeminen on tehokas tapa alentaa stressitasoa, lukeepa sitten kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta tai vaikka sanomalehteä. Jo kuudessa minuutissa aloittamisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä.

Lukeminen hidastaa myös ikääntymisen haittoja, kuten aivojen rappeutumista ja dementian puhkeamista. Lukemisesta on hyötyä muistillekin. Kirjoja ahkerasti lukevien elinikä on 2 vuotta pidempi kuin ei-lukevilla. Muistatko vielä, minkä kirjan luit viimeksi?

3 X VINKIT KESÄPÄIVÄÄN

Lomalla kirjan voi valita sen mukaan, minkä tunnelman haluaa tavoittaa. Kunnollinen e-kirjanlukija toimii myös auringossa ja mukaan mahtuu koko kirjahylly.

MITÄ LEIKITTÄISIIN?

Muistatko hiirenhännän tai purkkiksen? Leikkipankki ja 100 leikkiä osoitteesta www.leikkipäivä.fi.

PÄIVÄUNET OVAT LUKSUSTA

tai sulje vain silmät ja kuuntele luonnon ääniä.

Asiantuntijoiden ja potilaiden yhteistyönä kehittämä www. terveyskyla.fi on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa, tukea ja hoitoa potilaille.
Terveyskylästä löytyy oma talo jo näille: aivot, allergia- ja astma, diabetes, harvinaissairaudet, ihotauti, infektio, kivunhallinta, kuntoutuminen, lapset, leikkaukseen tulijat, lääkkeet, mielenterveys, naiset, nivelet, nuoret, painonhallinta, palliatiivinen hoito, reuma, sydän, syöpä, vatsa, verisuonet ja vertaistalo.