Ajankohtaista   

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *   

Tässä Laatuapteekit -lehden elokuun 2019 tarjoukset!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) on monivuotinen kasvi, joka kasvaa kaikkialla lauhkeilla vyöhykkeillä. Sillä on viuhkamaiset, vaaleanpunaiset kukinnot, jotka vanhetessaan saavat kasville tyypillisen vahvan ominaistuoksun. Kasvia on kutsuttu myös kissanyrtiksi, sillä sen vahva tuoksu on kollikissojen mielestä täysin vastustamaton. Tuoksu johtuu kasvin sisältämästä isovaleriaanahaposta ja se muistuttaa jalkahien hajua. Rohtovirmajuurta on historian saatossa käytetty jos jonkinlaisten vaivojen mm. levottoman mahan, sydämen, epilepsian, ruton ja kuukautisvaivojen hoitoon. Nykyään käyttö keskittyy sen rauhoittavaan ja univalmiutta lisäävään ominaisuuteen. Tämän vaikutuksen arvellaan perustuvan kasviuutteen sisältämien yhdisteiden, kuten valereenihapon ja valepotriaattien yhteisvaikutukseen. Varsinaisista unilääkkeistä poiketen valeriaanavalmisteiden ei ole normaaleilla käyttöannoksilla havaittu aiheuttavan aamutokkuraisuutta, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä voi suorituskyky olla heikompi 2-3 tuntia valmisteen ottamisen jälkeen. Kuten monilla kasvirohdosvalmisteilla, teho paranee tuotetta pidempään käytettäessä.
Lähteet: www.vogel.fi ja www.luontoportti.fi

Sedonium 50 tablettia
Sedonium on tarkoitettu tilapäisiin unensaantivaikeuksiin ja tilapäisiin lieviin jännitystiloihin aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Vaikuttava aine on rohtovirmajuuriuute, jota yhdessä tabletissa on 300 mg. Unihäiriöiden hoidossa annostus yli 12-vuotiaille on 2 tablettia 1⁄2 -1 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäannos (2 tablettia) voidaan ottaa aikaisemmin illalla tarpeen vaatiessa. Lievien jännitystilojen hoidossa 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Päivittäinen annos on korkeintaan 4 tablettia, ja lääke voi haitata autolla ajoa tai heikentää tarkkaavaisuutta.

Sedonium on kasvirohdosvalmiste lievien jännitystilojen ja unihäiriöiden helpottamiseen. Pakkauskoko: 50 tablettia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Apteekista. Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22. Markkinoija: Orion Pharma Oy

Murrosiän loppupuolella, tytöillä 14–17-vuotiaina ja pojilla pari vuotta vanhempina lähes 90 %:lla on akne. Auringossa oleminen, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö voivat vielä lisätä akneoireita.
Aknessa talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa. Perushoitona on päivittäinen ihon puhdistaminen. Peittävä meikki- tai peitevoide auttaa piilottamaan aknea, mutta ne on aina muistettava poistaa iltaisin.
Jos itsehoitokeinot eivät riitä pitämään aknea kurissa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja varmistaa, pitäisikö akneoireita hoitaa tarkoitukseen sopivilla reseptilääkkeillä.
Hikoilu voi olla monelle kiusallista, mutta onneksi siihen on olemassa ratkaisu. Hyvä perushygienia ja deodorantti auttavat pitämään hikoilun kurissa. Suihkussa on hyvä käydä päivittäin ja aina liikunnan jälkeen. Suihkun jälkeen vaihdetaan aina puhtaat vaatteet. Apteekista löytyy tuotteita myös todella voimakkaaseen hikoiluun. Jos hikoilua ei kuitenkaan saa kuriin, kannattaa kysyä neuvoa lääkäriltä.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Kun kesäloman jälkeen palataan kouluihin ja päiväkoteihin, alkavat myös jokasyksyiset riesat, flunssaepidemiat. Usein tauti käy läpi koko perheen, jolloin sairasteluviikkoja voi kertyä useita. D-vitamiinin käytöllä voidaan vähentää flunssatartuntojen riskiä huomattavasti. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa myös masennusta.
D-vitamiinia saa myös ravinnosta, mutta harvoin riittävästi. Runsaasti D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvainen kala, kananmuna, metsäsienet sekä D-vitaminoidut maitotuotteet. Luomutuotteisiin ei pääsääntöisesti lisätä D-vitamiinia.
D-vitamiinista löytyy iso valikoima erilaisia ja erimakuisia valmisteita, joista varmasti löytyy mieluinen koko perheelle. Kun vitamiini on helposti nautittava ja vieläpä hyvänmakuinen, tulee se myös otettua joka päivä.
C-vitamiini edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se edistää myös raudan imeytymistä ravinnosta. Myös C-vitamiini auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. C-vitamiinituotteista löytyy monta vaihtoehtoa. Lapsille tarkoitetut monivitamiinivalmisteet sisältävät myös näitä vitamiineja muiden ohella.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Melatoniini on aivojen käpylisäkkeen erittämä pimeähormoni, jota erittyy vain pimeään aikaan yöllä. Melatoniini ja valo säätelevät sisäisen kellomme tahdistusta suhteessa aurinkovuorokauteen. Melatoniini on kronobiootti, joka kertoo elimistölle vuorokauden ajan ja päivän pituuden.
Melatoniinilla voidaan siirtää vuorokausirytmiä esimerkiksi silloin, kun matkustetaan usean aikavyöhykkeen yli tai vuorotyörytmi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Samalla tavalla melatoniinista voi saada apua viivästyneessä unirytmissä valoisina kesäiltoina, kun muut nukkumista tukevat asiat ovat kunnossa.

Sopiiko melatoniini kaikille?
Itsehoidossa melatoniinivalmisteita suositellaan vain yli 18-vuotiaille. Lasten ja nuorten unihäiriöt johtuvat usein älylaitteiden ja tietokoneiden liiallisesta käytöstä pitkälle yöhön, mikä vähentää melatoniinin muodostumista ja sekoittaa normaalin univalverytmin. Lyhyessä, muutamia viikkoja kestävässä unirytmin korjaamisessa melatoniinin käyttöä pidetään turvallisena myös lapsilla, mutta asiasta on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Näin siksi, että pitkäaikaiskäytön mahdollisista haittavaikutuksista ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa. Myös raskauden aikaisesta käytöstä on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa. Melatoniinista saatava hyöty on yksilöllinen: toisilla se toimii hyvin ja toisilla siitä ei tunnu olevan toivottua apua. Joskus voi käydä jopa niin, että yöt muuttuvat levottomiksi ylivilkkaiden unien takia.

NUKAHTAMISVAIKEUKSIIN

Orion pharman melatoniinisarjassa on tuotteita kahdessa eri vahvuudessa:
1 ja 1,9 mg annosvahvuudella. Tarjolla on perinteisiä nieltäviä tabletteja, suussa hajoavia tabletteja sekä uutuutena myös suusuihke. Sarjasta löytyy myös tuote, jossa melatoniini on yhdistetty lihaksille ja hermoille tärkeään magnesiumiin. Kaikki sarjan tuotteet ovat ravintolisiä.


> Melatoniini Orion -tuoteperhe
Tarjouksessa heinäkuussa 2019

Ainutlaatuinen yhdistelmä valmiste, jossa melatoniini vapautuu nopeasti lyhentäen nukahtamisaikaa, kun taas L-teaniini vaikuttaa vasta aamuyön tunteina aivoissa. Oivallinen valmiste silloin, kun kärsit nukahtamisvaikeuksien lisäksi yöllisistä heräilyistä. Ravintolisä.

> Apteq Melatoniini Comp 100 tabl.
Tarjouksessa elokuussa 2019

Puhdistus: Irrota punkki punkkipihdeillä punkin ruumista puristamatta. Jos mehiläisen pistin on kiinni ihossa, poista se pinseteillä tai kynsillä. Kun kaikki ylimääräinen on poistettu ihosta, puhdista puremakohta, pihdit ja kädet vedellä ja saippualla tai kirvelemättömällä ihon desinfiointiaineella.

Kutina ja turvotus: Kylmähaude tai jääpala lievittää kutinaa ja estää turvotuksen muodostumista. Ampiaisen ja mehiläisen pistoksiin liittyy usein myrkyn aiheuttama voimakas turvotus, ja allergisille ihoreaktioita voi tulla laajemmallekin alueelle. Allergisen reaktion hoitoon käytetään kortisonitabletteja. Antihistamiinitabletti yhdessä paukamille levitettävän hydrokortisonivoiteen kanssa on tehokkain keino kutinan ja turvotuksen hillintään ensivaiheen jälkeen. Antihistamiinia sisältävä puikko kulkee kätevästi ulkoilutakin taskussa ja sitä voi sipaista heti ensiapuna pureman päälle.

Kipu: Ampiaisen ja mehiläisen pistot voivat olla kivuliaita, ja polttava kipu jatkua tunteja pistoksen jälkeen. Myös pistoskohta vaikuttaa kiputuntemukseen. Kylmähaude on hyvä ensiapu kivun hoidossa, koska kylmä puuduttaa kipuhermot. Akuutin vaiheen jälkeen kipua voi lievittää parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteella.

Tulehdus: Pistoskohtaan muodostuu aina paikallinen tulehdusreaktio, jossa iho kuumottaa, punoittaa ja kivistää. Kun paukamia kutisee kovasti, kiusaus raapimiseen voi muodostua liian suureksi. Raapimisen myötä puremakohtaan pääsee helposti bakteereja iholta ja paukama voi tulehtua. Tulehdusta voidaan hoitaa antibioottia sisältävällä hydrokortisonivoiteella tai antiseptisillä pihka- tai hunajavoiteilla. Jos tulehtunut paukama alkaa märkiä, on aika käydä lääkärissä.

Ennaltaehkäisy: Vaalea ja hyvin peittävä vaatetus yhdessä tehokkaiden karkotteiden kanssa on paras keino pistosten ja puremien ennaltaehkäisyyn. Karkotteet tehoavat hyvin hyttysiin ja punkkeihin. Ennalta otettu antihistamiinitabletti hillitsee myös voimakkailta ihoreaktioilta, esimerkiksi mustikkametsään lähdettäessä. Muista punkkisyyni koko perheelle, myös lemmikeille, aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Helpotusta apteekista

Hoitovoide allergiselle ja ärtyneelle iholle, auringon polttamalle iholle ja hyönteisten puremiin. Levitä voidetta hoidettavalle ihoalueelle 2–3 kertaa päivässä, oireiden lievittyessä voitelu kerran päivässä riittää. Voiteen sisältämä hydrokortisoni (1 %) vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, dekspantenoli (2 %) nopeuttaa ihon paranemista. Pantysonia käytetään allergisten ihoreaktioiden, atooppisen ekseeman, auringon polttaman sekä hyönteisten puremien ja pistosten ärsyttämän ihon hoitoon. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.
Pakkauskoot 10 g, 20 g ja 100 g.
Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22.
Itsehoitolääke. Markkinoija: Orion Pharma Oy

> Pantyson emulsiovoide 20 g

Tripelennamiinihydrokloridi. Itse-hoitovalmiste hyönteisten pistojen ja puremien hoitoon. Hierotaan kevyesti ihoon 1–4 krt/vrk. Alle 2-vuotiaille lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä valmistetta, jos purema-alueen iho on tulehtunut tai olet yliherkkä Etonon sisältämille aineille. Mikäli kutina jatkuu pitkään tai se pahenee, lopeta valmisteen käyttö. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Tutustu pakkausselosteeseen.
Pakkauskoko: 5,75 g puikko. Itsehoitolääke.
Lisätietoja: Perrigo Suomi Oy, puh. 020 7631 600.

> Etono 20 mg/g ihopuikko

Hydrocortison-ratiopharm on mieto kortikosteroidi allergisten ihottumien, auringonpolttamien, hyönteisten puremien, vaippaihottumien ja ihottumien hoitoon, jotka eivät ole bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamia. Vaikuttava aine hydrokortisoni. Voidaan käyttää pakkauksen ohjeen mukaan myös raskauden ja imetyksen aikana.
Pakkauskoot 20 g, 50 g ja 100 g. Itsehoitolääke. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 28.6.2017 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija: ratiopharm Oy

> Hydrocortison-ratiopharm 1 % emulsio- voide.