Ajankohtaista

Millaisen apteekin sinä haluat? Nyt voit kertoa sen meille! Haluamme kuulla, millainen sinun mielestäsi on toimiva tulevaisuuden apteekki. Vastaa kyselyyn osoitteessa apteekkariliitto.fi/uusiapteekki ja voita sähköpyörä! Kysely on avoinna 9.9. asti.

 

Orionin elokuun tarjous:

Multivita Magnesium purutabletit greipin sekä lime-sitruunanmaku 90 tabl ja tavalliset tabletit 90 tabl.

13,50 € (norm. 15,88 €)

                        

Heinäveden apteekin asiakaslehti on ilmestynyt!

Nyt elokuun tarjoukset !

 
 

Mikäli et saanut lehteä postitse, voit hakea sen apteekista.

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihosairaudet ovat luultua yleisempiä keski-ikäisillä suomalaisilla. Lääketieteen lisensiaatti, Suvi-Päivikki Sinikummun, väitöstutkimuksessa peräti 60 %:lta tutkittavista löydettiin hoitoa vaativa ihosairaus.

Yleisimpiä olivat ihon sieni-infektiot, talirauhastaudit ja ekseemat. Myös yksittäisiä ihosyöpätapauksia todettiin. Runsasluomisuus eli kun ihmisellä on yli 50 pigmenttiluomea, on ihomelanooman merkittävin riskitekijä ja sitä esiintyi 12 %:lla tutkittavista.

Poikkeavat varvasvälimuutokset, kuten rikkoumat, hilseily tai punoitus ovat tutkimuksen mukaan yhteydessä diagnosoimattomaan diabetekseen.

”Rikkonaisten varvasvälien havaitseminen voi olla helppo, halpa ja nopea lisäapu uusien diabeetikkojen tunnistamisessa”, Sinikumpu toteaa.

Lähde: Oulun yliopisto

Vihanneksia ja hedelmiä nautitaan edelleen vähemmän kuin suositellaan, vaikka niiden terveyshyödyt ovat tiedossa. LitM, Enni-Maria Hietavalan liikuntafysiologian väitöskirjan tuloksena löytyi uusi syy: ravinnon happokuorman pienentäminen.

Elimistön happo-emästasapainon säätely on elintärkeää, koska solujen ja koko elimistön normaali toiminta on siitä riippuvaista. Syömämme ravinto vaikuttaa siihen, kuinka paljon munuaisten täytyy poistaa happoja elimistöstä tämän tasapainon ylläpitämiseksi. Happotasapaino vaikuttaa myös ihmisen fyysiseen suorituskykyyn ja on tärkeää myös esimerkiksi ikääntyneille, koska elimistön kyky erittää happoja heikkenee iän myötä. Esimerkiksi liha, vilja, juustot ja kananmunat lisäävät happojen muodostumista elimistössä, kun taas vihannekset ja hedelmät pienentävät sitä.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Liikuntakynnyksen madaltaminen tuo joustavuutta. On parempi liikkua keskiraskaasti liikunnasta nauttien ja elämän kokonaisuuteen sopien kuin suorittaen sataprosenttisesti. Silloin kun kiire painaa päälle, on hyvä keskittyä ylläpitämään terveyttä, liikkuvuutta ja peruskuntoa matalatehoisella liikunnalla, kuten luonnossa ulkoilemalla. Ei haittaa, jos salitreenit tai ryhmäjumpat jäävät hetkeksi väliin. Muutamalla treenikerralla ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä, vaan sillä, mitä tehdään päivittäin läpi vuoden.

Silloin kun on aikaa, hyötyliikunnan lisäksi olisi hyvä liikkua monipuolisesti UKK-instituutin liikuntapiirakan mukaan. Muutaman kerran aerobista, sydäntä ja verisuonia vahvistavaa liikuntaa kuten uintia, pyöräilyä tai tanssia, ja pari kertaa lihaskuntoa vahvistavaa liikuntaa joko salilla tai kotona, sekä venyttelyä. Lajeja vaihdellen ja omia mieltymyksiä ja kehoa kuunnellen.

Teksti Marimiina Pykälistö Kuva BigStockphoto

Välimeren ruokavaliota pidetään esimerkkinä terveellisestä ruuasta, mutta nyt tutkimukset ovat osoittaneet Itämeren ruokavalion olevan sitä yhtälailla.

Itämeren ruokavaliossa nautitaan kalaa kolmesti viikossa, kasviksia puoli kiloa päivässä ( joista marjoja 200 g), täysjyväviljaa, kasviöljyä voin sijaan, rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita ja vähärasvaista lihaa.

Välimeren ruokavalio on kalaan, kasviksiin, viljaan, kasviöljyyn, sekä kohtuullisesti käytettyihin meijerituotteisiin perustuva ruokavalio, jonka palanpainikkeeksi nautitaan viiniä.

Eipä ole paljon eroa muussa kuin siinä, että kummassakin nautitaan lähinnä paikallisia kalalajeja ja kasviksia. Pöydästä löytyvät meijerituotteet ovat Välimerellä lähinnä juustoa tai jogurttia, kun ne ovat meillä usein maitoa. Välimeren ruokavaliossa kasviöljy on oliiviöljyä, meillä suositetaan rypsi- ja rapsiöljyä. Itämeren ruokalistauksesta viiniä ei löydy.

Siirtämällä ruokavalio maantieteellisesti läheltä löytyviin tuotteisiin, tulee helposti toteutettua myös muita etuja: lähiruoka, sesonkiruoka, enemmän luomua, kotimaisuus ja tietysti luonnon säästyminen pitkiltä kuljetusmatkoilta. Tuoreuskin on usein aivan eri luokkaa, kuin Etelä-Euroopasta rahdatuissa tuotteissa.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikkö koordinoi pohjoismaista tutkimuksen huippuyksikköä, joka tutkii ravitsemuksen vaikutuksia tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tutkimuksessa on mukana 12 tutkimusryhmää, noin 200 tutkijaa ja 300 koehenkilöä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Koehenkilöt noudattavat puolen vuoden ajan Itämeren ruokavaliota.

”Näiden terveelliseksi tiedettyjen ruoka-aineiden vaikutuksia on tutkittu yksitellen, mutta nyt haluamme selvittää, miten ne vaikuttavat yhdessä”, kertoo koordinoinnista vastaava dosentti, Ursula Schwab.

Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, www.terveyskirjasto.fi , hsy.fi ja wwf.fi

Puolassa pakatusta ja Unkarissa tuotetusta pakastemaissista levinnyt listerioosiepidemia on johtanut kaikkiaan kuuteen kuolemantapaukseen eri puolilla Eurooppaa. Suomessa se on vaatinut jo kaksi kuolonuhria ja kaikkiaan sairastuneita on neljätoista henkilöä. Kyseisen epidemian aiheuttanutta listeriabakteeria on löydetty vuodesta 2015, ja tähän mennessä se on aiheuttanut yhteensä 32 sairaustapausta Suomessa, Itävallassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.
Listeriabakteeria löydettiin kuudesta näytteestä, jotka kerättiin Suomen lisäksi Ruotsista, Itävallasta ja Ranskasta. Näytteitä otettiin pakastemaissista, pakastetuista sekavihanneksista ja tuotantolinjan pinnalta. Vaikka mahdollisesti saastuneita tuotteita on useassa Euroopan maassa vedetty pois markkinoilta, saattaa listeriabakteeria sisältäviä tuotteita löytyä yhä kuluttajien kotipakastimista. Tartunnan välttämiseksi ulkomaisia pakastevihanneksia ja -marjoja tulisi kuumentaa riittävän pitkään.
Huolellinen hygienia, viimeisten käyttöpäivämäärien noudattaminen ja kylmäketjun katkeamattomuus ovat tärkeitä. Erityisesti vauvojen ja pienten lasten, vanhusten, raskaana olevien sekä muutoin heikon vastustuskyvyn omaavien tulee olla erityisen varovaisia, sillä heillä on muita suurempi riski listerioosiin.

Lähde. Aamulehti.fi 23.3.2018