Ajankohtaista   

Orionin keräilykampanja on voimassa tammikuun 2019 loppuun saakka.  Kerromme mielellämme lisää, tervetuloa tutustumaan.

                   

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *   

Heinäveden apteekin asiakaslehti on ilmestynyt!

Mikäli et saanut lehteä postitse, voit hakea sen apteekista.

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoito- lääkkeitä ja niillä tarkoitetaan nikotiini- purukumia, -laastareita, -imeskelytabletteja ja –suusumutteita. Ne sisältävät vähemmän nikotiinia kuin tupakka, ja niiden avulla nikotiiniriippuvuutta vähennetään asteittain.
Alkuannostuksen on oltava riittävän suuri. Itselle sopivan vahvuuden saa määriteltyä helposti ns. Fagerströmin testillä. Testin voi tehdä vaivattomasti internetissä ja se vie vain pari minuuttia.
Nikotiinilaastari on tuotteista pitkävaikutteisin, ja se sopii, jos vieroitusoireet ovat tasaisia pitkin päivää, eikä erityisiä tupakanhimopiikkejä ole. Laastarit vaikuttavat joko 16 tai 24 tuntia, ja niistä nikotiini imeytyy ihon läpi verenkiertoon tasaisesti.
Muista korvaustuotteista nikotiini imeytyy suun limakalvoilta. Niiden vaikutus on laastareita nopeampi ja tehokkaampi. Runsaasti tupakoiville, ja voimakkaasti nikotiiniriippuvaisille suositellaan kohtuullista nikotiinilaastarin ja -purukumin yhteiskäyttöä.
Nikotiinikorvaustuotteita suositellaan säännöl liseen ja suunnitelmalliseen käyttöön. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen tai jatkuvaan käyttöön. Aloitusannostus määritellään oman tupakointimäärän mukaan. Vähitellen annostusta vähennetään. Kaikkiaan hoidon keston tulisi olla keskimäärin 2–3 kuukautta.

Yllätävän moni ikäihminen ei saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita ruuasta heikentyneen ruokahalun tai esimerkiksi sairauden vuoksi. Erityisesti proteiinin saanti on tärkeää, sillä ilman sitä voi koko olemuksesta tulla hauras. D-vitamiininkin liian vähäinen saanti aiheuttaa myös lihaskatoa. Tehokkaana apuna ovat apteekista saatavat täydennysravintovalmisteet, joita ovat veteen sekoitettavat puuro-, keittoja pirtelöainekset sekä proteiinijuomat ja -patukat. D-vitamiini voi olla helpompi nauttia purutablettina kuin niellä tablettina. Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kana, kananmuna ja maito. Täydennysravintovalmisteita tai reilusti proteiinia sisältävän ruuan voi viedä viemisinä ja yhdessä kokkailun on todettu lisäävän ruokahalua.

Nutridrink-proteiinijuomat on hyvä ottaa avuksi, jos riittävä proteiinin saanti ei muuten ole turvattu tai ruoka ei vain maistu.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat päivittäneet vauvojen D-vitamiinisuositukset.
Uusien suosituksien mukaan myös äidinmaidonkorvikkeiden ja vierotusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Suositukset astuvat voimaan heti ja uusien suositusten mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa jo tämän syksyn aikana. Kaikkien valmistettavien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020.
Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia. D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa.

Uudet vitamiinisuositukset:
> Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 10 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 6 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 2 μg/vrk ympäri vuoden.

Lähde: THL

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tilatut ravintolisät saattavat sisältää jopa muuntohuumeita, raskasmetalleja tai rotanmyrkkyä. Jos ostaa esimerkiksi ravintolisiä tai kosmetiikkaa verkosta EU:n ulkopuolelta, tekee sen omalla vastuulla, muistuttaa Tukes.

Tukes neuvoo myös, että ulkomailta tilattuihin laihdutuskapseleihin, hampaiden valkaisutuotteisiin tai esimerkiksi unensaantia helpottaviin tuotteisiin liittyy usein tilausansoja. Tuotetta saatetaan tarjota ilmaiseksi tai erittäin halpana kokeilueränä, joka johtaa vaivihkaa pidempään ja kalliimpaan tilaukseen. Netistä tilatuista laihdutusvalmisteista on löydetty jopa muuntohuumeita ja supertehokkaiksi mainostetut tuotteet saattavat sisältää myös lääkeaineita.

Ulkomailta tilattuihin hampaiden valkaisuaineisiin ja ihon kuorintatuotteisiin liittyy erityisen paljon riskejä. Hampaiden vaalennustuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia yli turvallisen pitoisuuden ja ulkomailta tilatuissa kuorintavoiteissa on saatettu käyttää liian paljon happoa, joka aiheuttaa käyttäjälle ihovaurioita.

Kuumemittareissa ja verenpainemittareissa saattaa olla virheitä mittausarvoissa, niiden osat irtoavat helposti ja valmistuksessa on saatettu käyttää myrkyllisiä aineita. Siksi on syytä aina tarkistaa, että tuote on CE-merkitty lääkinnällisenä laitteena.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty ja eläinlääkkeitä ei saa tilata ulkomailta lainkaan. Vaikka Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkoapteekkeja, suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Lisäksi on riski, että laadukkaan lääkkeen sijasta saakin lääkeväärennöksen. Huonolla tuurilla pienestä säästöstä voi tulla peruuttamaton vahinko.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta apteekista, Tukes muistuttaa.

Lisätietoja omallavastuulla.fi.
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivi-
rasto Tukes

Jo kahden viikon liikuntaharjoittelu voi vähentää sydäntä ympäröiviä rasvamassoja ja saada aikaan muutoksia aivojen ja rasvakudoksen aineenvaihdunnassa. Tutkimuksen perusteella liikuntaharjoittelu hyödyttää sekä terveitä että tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta sairastavia henkilöitä. Kovatehoinen HIIT-tyyppinen (high intensity interval training) intervalliharjoittelu saa aikaan nopeamman vasteen kestävyyskunnossa ja vaikuttaa alentavasti aivojen sokeriaineenvaihduntaan kaikilla aivojen alueilla insuliiniresistenteillä henkilöillä, mitä ei ole havaittavissa tasasykkeisen harjoittelun jälkeen. Tutkimukseen osallistuneet harjoittelivat kuusi ohjattua harjoituskertaa, jotka suoritettiin kuntopyörällä. Intervalliharjoittelu koostui 30 sekunnin työjaksoista, joiden välissä levättiin neljä minuuttia, kun taas perinteinen harjoittelu koostui tasaisesta yhtäjaksoisesta pyöräilystä.
Väitöskirjatutkimuksen tekijä LiTM, FM, Sanna Honkala, toteaa: ”Tärkeintä on, että jokainen tunnistaisi itselleen sopivimmat ja motivoivimmat tavat liikkua.”
Lähde: Tampereen yliopisto