Ajankohtaista   

Orionin keräilykampanja on käynnistynyt jälleen.  Kerromme mielellämme lisää, tervetuloa tutustumaan.

                   

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *   

Heinäveden apteekin asiakaslehti on ilmestynyt!

Mikäli et saanut lehteä postitse, voit hakea sen apteekista.

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat päivittäneet vauvojen D-vitamiinisuositukset.
Uusien suosituksien mukaan myös äidinmaidonkorvikkeiden ja vierotusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Suositukset astuvat voimaan heti ja uusien suositusten mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa jo tämän syksyn aikana. Kaikkien valmistettavien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020.
Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia. D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa.

Uudet vitamiinisuositukset:
> Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 10 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 6 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 2 μg/vrk ympäri vuoden.

Lähde: THL

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tilatut ravintolisät saattavat sisältää jopa muuntohuumeita, raskasmetalleja tai rotanmyrkkyä. Jos ostaa esimerkiksi ravintolisiä tai kosmetiikkaa verkosta EU:n ulkopuolelta, tekee sen omalla vastuulla, muistuttaa Tukes.

Tukes neuvoo myös, että ulkomailta tilattuihin laihdutuskapseleihin, hampaiden valkaisutuotteisiin tai esimerkiksi unensaantia helpottaviin tuotteisiin liittyy usein tilausansoja. Tuotetta saatetaan tarjota ilmaiseksi tai erittäin halpana kokeilueränä, joka johtaa vaivihkaa pidempään ja kalliimpaan tilaukseen. Netistä tilatuista laihdutusvalmisteista on löydetty jopa muuntohuumeita ja supertehokkaiksi mainostetut tuotteet saattavat sisältää myös lääkeaineita.

Ulkomailta tilattuihin hampaiden valkaisuaineisiin ja ihon kuorintatuotteisiin liittyy erityisen paljon riskejä. Hampaiden vaalennustuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia yli turvallisen pitoisuuden ja ulkomailta tilatuissa kuorintavoiteissa on saatettu käyttää liian paljon happoa, joka aiheuttaa käyttäjälle ihovaurioita.

Kuumemittareissa ja verenpainemittareissa saattaa olla virheitä mittausarvoissa, niiden osat irtoavat helposti ja valmistuksessa on saatettu käyttää myrkyllisiä aineita. Siksi on syytä aina tarkistaa, että tuote on CE-merkitty lääkinnällisenä laitteena.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty ja eläinlääkkeitä ei saa tilata ulkomailta lainkaan. Vaikka Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkoapteekkeja, suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Lisäksi on riski, että laadukkaan lääkkeen sijasta saakin lääkeväärennöksen. Huonolla tuurilla pienestä säästöstä voi tulla peruuttamaton vahinko.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta apteekista, Tukes muistuttaa.

Lisätietoja omallavastuulla.fi.
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivi-
rasto Tukes

Jo kahden viikon liikuntaharjoittelu voi vähentää sydäntä ympäröiviä rasvamassoja ja saada aikaan muutoksia aivojen ja rasvakudoksen aineenvaihdunnassa. Tutkimuksen perusteella liikuntaharjoittelu hyödyttää sekä terveitä että tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta sairastavia henkilöitä. Kovatehoinen HIIT-tyyppinen (high intensity interval training) intervalliharjoittelu saa aikaan nopeamman vasteen kestävyyskunnossa ja vaikuttaa alentavasti aivojen sokeriaineenvaihduntaan kaikilla aivojen alueilla insuliiniresistenteillä henkilöillä, mitä ei ole havaittavissa tasasykkeisen harjoittelun jälkeen. Tutkimukseen osallistuneet harjoittelivat kuusi ohjattua harjoituskertaa, jotka suoritettiin kuntopyörällä. Intervalliharjoittelu koostui 30 sekunnin työjaksoista, joiden välissä levättiin neljä minuuttia, kun taas perinteinen harjoittelu koostui tasaisesta yhtäjaksoisesta pyöräilystä.
Väitöskirjatutkimuksen tekijä LiTM, FM, Sanna Honkala, toteaa: ”Tärkeintä on, että jokainen tunnistaisi itselleen sopivimmat ja motivoivimmat tavat liikkua.”
Lähde: Tampereen yliopisto

Erilaisten kortisonijohdosten lääkinnällinen käyttö perustuu niiden kykyyn hillitä elimistön immuunijärjestelmän toimintaa, etenkin tulehdusreaktiota ja sen oireita tehokkaasti. Käyttötarkoituksesta riippuen kortisonia voidaan antaa tabletteina, silmätippoina, nenäsumutteina, injektioina, voiteina tai inhalaatioina keuhkoihin. Erilaisten autoimmuunisairauksien hoidossa ja elinsiirtojen yhteydessä kortisoni on tärkeä tukilääke. Astmaatikolla kortisonilla pidetään keuhkoputkien tulehdus kurissa. Kortisoni kuuluu myös monen syövän hoitoon tukilääkkeenä. Tilanteissa, joissa elimistön oma kortisonintuotanto on syystä tai toisesta loppunut, sitä tarvitaan koko eliniän jatkuvana korvaushoitona elimistön normaalien toimintojen ylläpitämiseen.

Teksti: Kim Nummila

Sisäloisilla tarkoitetaan useimmiten koiran tai kissan suolistossa eläviä loisia. Aikuiset loismadot tuottavat munia, jotka kulkeutuvat ulosteen mukana ympäristöön ylläpitäen tartuntariskiä. Osa loisista, kuten esimerkiksi suolinkainen ja ekinokokki, voivat tarttua myös ihmiseen.
Sisäloistartunnan oireita on vaikea havaita. Tartunta voi olla täysin oireeton aikuisella lemmikillä, mutta pennuille tartunta saattaa olla kohtalokas. Koska lääkkeet tehoavat vain sillä hetkellä suolistossa oleviin loisiin, lääkityksen tarve on säännöllinen. Yleisohje sisäloishäätöön on kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Koiran tai kissan elämäntavat vaikuttavat kuitenkin suuresti siihen, kuinka usein loislääkitys annetaan. Esimerkiksi ulkona vapaana liikkuva kissa tarvitsee lääkityksen jopa kerran kuukaudessa.

Karoliina Laine, ELL

Kuva: Timi Kukkaro