Ajankohtaista   

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *   

Tässä Laatuapteekit -lehden heinäkuun 2019 tarjoukset!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Puhdistus: Irrota punkki punkkipihdeillä punkin ruumista puristamatta. Jos mehiläisen pistin on kiinni ihossa, poista se pinseteillä tai kynsillä. Kun kaikki ylimääräinen on poistettu ihosta, puhdista puremakohta, pihdit ja kädet vedellä ja saippualla tai kirvelemättömällä ihon desinfiointiaineella.

Kutina ja turvotus: Kylmähaude tai jääpala lievittää kutinaa ja estää turvotuksen muodostumista. Ampiaisen ja mehiläisen pistoksiin liittyy usein myrkyn aiheuttama voimakas turvotus, ja allergisille ihoreaktioita voi tulla laajemmallekin alueelle. Allergisen reaktion hoitoon käytetään kortisonitabletteja. Antihistamiinitabletti yhdessä paukamille levitettävän hydrokortisonivoiteen kanssa on tehokkain keino kutinan ja turvotuksen hillintään ensivaiheen jälkeen. Antihistamiinia sisältävä puikko kulkee kätevästi ulkoilutakin taskussa ja sitä voi sipaista heti ensiapuna pureman päälle.

Kipu: Ampiaisen ja mehiläisen pistot voivat olla kivuliaita, ja polttava kipu jatkua tunteja pistoksen jälkeen. Myös pistoskohta vaikuttaa kiputuntemukseen. Kylmähaude on hyvä ensiapu kivun hoidossa, koska kylmä puuduttaa kipuhermot. Akuutin vaiheen jälkeen kipua voi lievittää parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteella.

Tulehdus: Pistoskohtaan muodostuu aina paikallinen tulehdusreaktio, jossa iho kuumottaa, punoittaa ja kivistää. Kun paukamia kutisee kovasti, kiusaus raapimiseen voi muodostua liian suureksi. Raapimisen myötä puremakohtaan pääsee helposti bakteereja iholta ja paukama voi tulehtua. Tulehdusta voidaan hoitaa antibioottia sisältävällä hydrokortisonivoiteella tai antiseptisillä pihka- tai hunajavoiteilla. Jos tulehtunut paukama alkaa märkiä, on aika käydä lääkärissä.

Ennaltaehkäisy: Vaalea ja hyvin peittävä vaatetus yhdessä tehokkaiden karkotteiden kanssa on paras keino pistosten ja puremien ennaltaehkäisyyn. Karkotteet tehoavat hyvin hyttysiin ja punkkeihin. Ennalta otettu antihistamiinitabletti hillitsee myös voimakkailta ihoreaktioilta, esimerkiksi mustikkametsään lähdettäessä. Muista punkkisyyni koko perheelle, myös lemmikeille, aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Helpotusta apteekista

Hoitovoide allergiselle ja ärtyneelle iholle, auringon polttamalle iholle ja hyönteisten puremiin. Levitä voidetta hoidettavalle ihoalueelle 2–3 kertaa päivässä, oireiden lievittyessä voitelu kerran päivässä riittää. Voiteen sisältämä hydrokortisoni (1 %) vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, dekspantenoli (2 %) nopeuttaa ihon paranemista. Pantysonia käytetään allergisten ihoreaktioiden, atooppisen ekseeman, auringon polttaman sekä hyönteisten puremien ja pistosten ärsyttämän ihon hoitoon. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.
Pakkauskoot 10 g, 20 g ja 100 g.
Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22.
Itsehoitolääke. Markkinoija: Orion Pharma Oy

> Pantyson emulsiovoide 20 g

Tripelennamiinihydrokloridi. Itse-hoitovalmiste hyönteisten pistojen ja puremien hoitoon. Hierotaan kevyesti ihoon 1–4 krt/vrk. Alle 2-vuotiaille lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä valmistetta, jos purema-alueen iho on tulehtunut tai olet yliherkkä Etonon sisältämille aineille. Mikäli kutina jatkuu pitkään tai se pahenee, lopeta valmisteen käyttö. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Tutustu pakkausselosteeseen.
Pakkauskoko: 5,75 g puikko. Itsehoitolääke.
Lisätietoja: Perrigo Suomi Oy, puh. 020 7631 600.

> Etono 20 mg/g ihopuikko

Hydrocortison-ratiopharm on mieto kortikosteroidi allergisten ihottumien, auringonpolttamien, hyönteisten puremien, vaippaihottumien ja ihottumien hoitoon, jotka eivät ole bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamia. Vaikuttava aine hydrokortisoni. Voidaan käyttää pakkauksen ohjeen mukaan myös raskauden ja imetyksen aikana.
Pakkauskoot 20 g, 50 g ja 100 g. Itsehoitolääke. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 28.6.2017 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija: ratiopharm Oy

> Hydrocortison-ratiopharm 1 % emulsio- voide.

Kasvoilla tulisi käyttää aina–pilvisinäkin päivinä– aurinkosuojaa. Voidetta tulee levittää riittävän paljon ja useita kertoja päivässä, varsinkin jos ollaan auringossa koko päivä. Hyvässä aurinkovoiteessa on sekä UVB- että UVA-suodattimet. Paras aurinkosuoja on pitäytyä varjossa keskipäivällä tai suojata iho vaatteilla ja leveälierisellä päähineellä.
Aurinkoisina päivinä on hyvä suihkautella kasvoille ja decolteelle pitkin päivää kosteutta myös mineraalivesikosteussuihkeesta. Suihke raikastaa ihanasti kuumana päivänä, mutta ihon hyvinvoinnin kannalta riittävää nesteen nauttimista ei voi liikaa korostaa. Kuivaihoinen voi hyötyä myös omega-3 rasvahappojen määrän lisäämisestä ruokavaliossa. Nauti annos rasvaista kalaa kahdesti viikossa tai ota käyttöön kestävän kalastuksen periaatteilla valmistettu apteekin omega- 3-rasvahappovalmiste.

Seerumi toimii kesälläkin

Erityisen tärkeää on valita hoitotuotteet oikein, sillä auringossa ja tuulessa kuivunut iho tarvitsee ravintoa ja rauhoittavia ainesosia. Vaikka kesällä siirrytään usein käyttämään kevyempiä voiteita, on seerumi ihon paras ystävä. Seerumista on apua myös auringon iholle aiheuttamaan rasitukseen.
Seerumia voi käyttää kuuriluonteisesti tai jatkuvasti, mutta erityisesti kesäkuukausina sen ravitsevat ominaisuudet ovat iholle tarpeen. Hyvä sääntö on käyttää pullollinen kuurina, jolloin se tulee käytettyä ennen viimeistä käyttöpäivää.
Seerumi annostellaan kämmenpohjaan ja levitetään puhdistetuille kasvoille. Kädenlämpöisenä se myös imeytyy vieläkin tehokkaammin. Kun hoito on saanut vaikuttaa jonkin aikaa, voi päälle lisätä kosteusvoidetta. Silmänympäryksien herkkä iho hoidetaan sille tarkoitetulla tuotteella. Oikein valituilla tuotteilla iho saa suojaa ja apua väsymisen tai vanhenemisen merkeille.

Heinäkuun tarjous

Kiinteyttävän hoitolinjan tuotteet on kehitetty aikuiselle iholle. Näiden tuotteiden ravitsevat, korjaavat ja kiinteyttävät ainesosat auttavat ehkäisemään ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä sekä säilyttävät ihon kimmoisana ja heleänä pidempään. Sarjaan kuuluvat tuotteet: seerumi, silmänympärysvoide, päivä- ja yövoide. Kosmeettisia valmisteita.

>Favora kiinteyttävät ja ravitsevat kasvotuotteet
-15 %

Tarjous voimassa heinäkuun 2019 ajan.

Elokuun tarjous

Avénen punaisten marjojen uutetta sisältävä seerumi kirkastaa, kosteuttaa ja ravitsee väsynyttä ihoa päivävoiteen alla. Se on erinomainen juuri kesällä, kun iho toipuu talvi-ilmasta ja rasittuu auringosta. Seerumi on tarkoitettu kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle. Kosmeettinen valmiste.


>Avène Radiance Serum 30 ml
24,90 € (Norm. hinta keskimäärin 31,08 €)

Tarjous voimassa elokuun 2019 ajan.

Veden juonnissakin on siten muistettava kohtuus. Tavanomaisesti aikuiselle riittää keskimäärin kaksi litraa, lapselle puolitoista. Noin puolet tarvittavasti vedestä saadaan ravinnosta, ja loput on juotava – mieluiten pieninä määrinä pitkin päivää. Helteellä tarvittavan nesteen määrä lisääntyy hiukan, ja hanaveden ohella kannattaa suosia mineraaleja sisältäviä kivennäisvesiä sekä niin sanottuja elektrolyyttiliuoksia. Näistä keho saa sekä tarvitsemansa nesteytyksen että tärkeät mineraalit. Erinomaisia kehon nestepitoisuuden lisääjiä ovat myös nestepitoiset ruuat, kuten hedelmät ja kasvikset. Ei ole sattumaa, että helleaikaan näiden tarjonta on huipussaan.

Hellepäivän ABC

• Käytä löysiä ja kevyitä vaatteita, jotka mahdollistavat hikoilun
• Käytä hattua ja suojaa erityisesti niska huivilla tai lierihatulla
• Pysy varjossa ja vältä turhaa rasitusta
• Juo runsaasti, vaikkei janottaisi, ja muista syödä säännöllisesti
• Vältä kahvia, teetä, kofeiinipitoisia energiajuomia ja alkoholia
• Viilennä kehoa suihkulla, kosteutetuilla pyyhkeillä ja kosteutussuihkeilla – muista myös intiimialueet
• Pidä huoneilma viileänä verhoilla, läpivedolla ja tuulettimilla

Helle ja lääkkeet

Huomioi helteellä lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Muun muassa verenpainelääkkeiden teho voi lisääntyä silloin, kun ei juoda tai syödä säännöllisesti. Tämä voi johtaa verenpaineen liialliseen laskuun ja muun muassa huimaukseen. Monissa verenpainelääkkeissä on mukana myös diureetti, joka lisää nimensä mukaisesti nesteen – ja elektrolyyttien – poistumista kehosta, mikä lisää hellekaudella huonoa oloa, lihaskramppeja
ja suonenvetoja sekä verenpaineen laskua entisestään. Helteellä nestettä poistavan lääkityksen yhteydessä suositellaan verenpaineen säännöllistä mittausta sekä magnesium- ja usein myös kaliumvalmisteen käyttöä.

Apua apteekista

HYVINIMEYTYVÄT MAGNESIUMVALMISTEET
Tabletti sisältää 150 mg magnesiumia hyvinimeytyvässä sitraattimuodossa sekä 2 mg magnesiumin imeytymistä tehostavaa B6-vitamiinia. Sitraattimuotoinen magnesium imeytyy tehokkaasti myös vähähappoisessa tai hapottomassa vatsassa. Kaksi vaihtoehtoista valmistemuotoa: nieltävät tabletit tai purutabletit, joissa kaksi raikasta makuvariaatiota. Purutabletti on kätevä nauttia ilman nestettäkin, esimerkiksi pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana. Sopivat myös vegaaneille. Ravintolisiä.
> Multivita Magnesiumsitraatti + B6 90 tabl. tai purutabl.

KRAMPPEIHIN JA SUONENVETOIHIN
Crampex on uusi ainutlaatuinen, vahva ja turvallinen yhdistelmä hyvinimeytyvää magnesiumsitraattia ja kliinisesti tutkittua B- vitamiinikompleksia (B12 – B9 – B6 – B2 – B1-vitamiinit). Crampexin kaksitehoinen koostumus vaikuttaa lihaksiston lisäksi hermostoon ja tekee siitä näin tehokkaamman kuin perinteisesti kramppeihin käytetyt pelkät magnesiumvalmisteet. Kaksi valmistemuotoa: nieltävä tabletti tai raikas juoma. Ravintolisiä.
> Crampex 120 tabl. tai 14 poretabl.

ELEKROLYYTTITASAPAINON TUKEMISEEN
Glukoosia ja elektrolyyttejä sisältävä juoma kehon neste- ja suolatasapainon säätelyyn. Sopii etenkin rankan urheilun tai muun runsaan hikoilun, kuten kuumeen tai helteen aiheuttamaan nestevajaukseen, myös ripulin aiheuttamaan nestevajeeseen. Makuna on raikas sitruuna. Ravintolisä.
> Nesteytys ratiopharm 10 poretabl.

Kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan foolihappolisää 400 μg vuorokaudessa. Foolihappolisän käyttö tulisi aloittaa kaksi kuukautta ennen raskautta ja jatkaa aina 12. raskausviikon loppuun saakka. Yksi Foliren® Folaatti -tabletti sisältää 400 μg bioaktiivista Quatrefolic®-folaattia, ja se on heti oikeassa muodossa elimistön käyttöön. Sopii myös vegaaneille. Ravintolisä.

>Foliren® Folaatti 90 tabl.

Apteq raskaustesti on luotettava, herkkä ja helppokäyttöinen valinta raskauden testaamiseen suoraan virtsasuihkusta. Yli 99 %:n tarkkuus jo ensimmäisenä päivänä kuukautisten poisjäännistä ja herkkyys 10 mIU/ml. Saatavana yhden ja kahden testin pakkauksissa. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

> Apteq Raskaustesti 2 kpl

Kaikki sikiön kehityksen kannalta tärkeät ravintoaineet yhdessä ja samassa kapselissa. Natalben Raskaus sisältää tärkeää foolihappoa valmiiksi aktiivisessa Quatrefolic®- muodossa ja sen lisäksi myös rautaa, jodia, D-vitamiinia, omega-3-rasvahappoja sekä 14 muuta vitamiinia ja hivenainetta. Ei sisällä A-vitamiinia. Ravintolisä.

> Natalben Raskaus 30 kaps.

B6-VITAMIINIA PAHOINVOINTIIN
Raskauspahoinvointiin auttavat niksit ovat monet: tasainen syöminen ja juominen, riittävä lepo ja niin edelleen. Myös B6- vitamiinillisästä saattaa olla apua pahoinvointiin. Vitamiinilisää voi siis kokeilla, jos pahoinvointi vetää olon kovin heikoksi, mutta vain käyttöohjeen mukaisina määrinä. Raju, normaalia arkea häiritsevä pahoinvointi kannattaa selvittää lääkärin kanssa jo varhaisessa vaiheessa.

MAITOHAPPOBAKTEEREITA
Probioottien merkitystä raskaus- ja vauva-aikana on tutkittu jonkin verran: tiedetään esimerkiksi, että tietyt probiootit voivat helpottaa vauvan koliikkia ja vaikuttaa vastustuskykyyn positiivisesti. Vauva saa alatiesynnytyksen yhteydessä äidiltä annoksen hyödyllisiä bakteereja, joiden on tutkimuksissa havaittu suojaavan vastasyntynyttä monin tavoin.

D-VITAMIINIA
Odottajille suositellaan 10 mikrogrammaa päivässä koko raskauden ajan, vuodenajasta riippumatta. D-vitamiinia saa monista monivitamiinivalmisteista, mutta määrä ja vitamiinin muoto kannattaa tarkistaa. Parhaiten elimistöön imeytyy D3-vitamiini, joka useimmissa valmisteissa on eläinperäinen. Tarjolla on nykyään myös kasviperäisiä D3-valmisteita. Mikrogrammoja tärkeämpää olisi varmistua D-vitamiinin riittävästä tasosta elimistössä verimittauksen avulla, ja ottaa D-vitamiinia sen verran, että puutosta ei pääse syntymään raskauden missään vaiheessa

HYVIÄ RASVAHAPPOJA
Välttämättömät rasvahapot, kuten omega- 3-rasvahappoihin kuuluvat EPA- ja DHA-rasvahapot ovat tärkeitä myös raskauden aikana. Yksi tärkeimmistä rasvahappojen lähteistä on kala, ja koska joidenkin kalojen syömistä tulee raskausaikana välttää, kannattaa välttämättömien rasvahappojen saamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Omega-3-rasvahappojen on todettu olevan hyväksi muun muassa sikiön aivojen ja silmien kehitykselle.

Riittävän unen merkityksestä on taas saatu lisätietoa. Jo aiemmin on tiedetty, että liian vähäinen nukkuminen lisää pitkässä juoksussa riskiä mm. sydän- ja verisuonitauteihin, erilaisiin muistisairauksiin ja masennukseen. Nyt tuore, professori Tiina Paunion johdolla tehty suomalaistutkimus viittaa siihen, että unella on vaikutusta myös geenien toimintaan.
Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Työterveyslaitoksen yhdessä toteuttamassa tutkimuksessa tutkittiin kaikkiaan 105, 22–25 -vuotiasta ja univajeesta kärsivää miestä. Vertailtaessa tutkimusryhmää riittävästi nukkuviin ja samanikäisiin miehiin, univaje näkyi selvästi tutkimusryhmän valkosoluissa.
Valkosoluista eristettiin niiden DNA, ja siitä tutkittiin erityisesti ns. metylaatiota. Metylaatio on perimään ja kehon aineenvaihduntaan vaikuttava mekanismi, jonka toimintaan elintavat – lepo, liikunta, ravinto ja stressitaso – vaikuttavat merkittävästi.
Vertailtaessa riittävästi nukkuvien ja univajeesta kärsivien DNA-materiaalia havaittiin, että liian lyhyellä nukkumisella oli vaikutusta metylaatioon. Näin ollen voidaan ajatella, että valvominen vaikuttaisi perimään ja sen ilmentymiseen.
Vaikka univajeen aiheuttamat muutokset eivät periydy, Paunion mukaan tulokset viittaavat siihen, että pitkään jatkuva riittämätön nukkuminen vaikuttaa hermostoa säätelevien geenien toimintaan. Paunio kuitenkin muistuttaa, ettei tutkimus vielä kerro sitä, mitä käytännön vaikutuksia näillä havaituilla muutoksilla on ja palautuvatko muutokset ennalleen riittävän levon jälkeen. Lisäksi hän painottaa, että havaitut muutokset nähtiin veren valkosoluissa, eikä sen perusteella voida sanoa, nähdäänkö aivojen eri osa-alueilla vastaavia muutoksia.
Lisätutkimusta tarvitaan myös selvittämään johtaako pitkäaikainen univaje pysyviin ja myöhemmin havaittaviin terveydentilan muutoksiin. Paunion mielestä mielenkiintoista olisi tutkia myös sitä, miksi univajeen vaikutukset ovat niin yksilöllisiä. Tärkeänä hän pitää erityisesti sitä, että unen merkityksestä puhutaan ja sen tärkeydestä ollaan kansakunnan tasolla tietoisia.

Lähde: www.hs.fi/hyvinvointi 6.2.2019, https://www.hs.fi/ hyvinvointi/art-2000005991960.html