Ajankohtaista   

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *   

Uusi terveydeksi -lehti ilmestyy 25.2., hae omasi apteekista!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- *

Arvoisat asiakkaamme,

Haluamme tehdä oman osamme vähentääksemme maailman jätekuormaa. Olemme jo vuoden ajan tarjonneet asiakkaillemme muovipussin sijaan mahdollisuutta pakata ostokset paperikassiin. Heinäkuun alusta lähtien alamme periä muovi- ja paperikasseista maksun. Toivottavasti jokainen miettii omalla kohdallaan, onko kassille todella tarvetta vai voisiko apteekkiasioillekin varata kassin jo kotona. Onneksi iso osa asiakkaistamme käyttääkin jo kangas- tai kestokasseja!

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Laatuapteekit uutiset 

Limakalvojen kuivuminen voi olla ensimmäinen merkki vaihdevuosista. Osalle se jää myös ainoaksi vaihdevuosioireeksi, jolloin hoidoksi riittää paikallisesti emättimeen annosteltu estrogeeni. Sitä on hyvä käyttää vielä silloinkin, kun vaihdevuodet ovat ohi. Limakalvojen kuivuminen kiihtyy, kun vaihdevuosista on viisi, kymmenen vuotta.
”Paikallisestrogeeni ehkäisee ikäviä kutinoita ja emättimen, ulkosynnytinten ja virtsateiden tulehduksia. Se hillitsee myös yliaktiivista rakkoa”, gynekologi, Maija Kajan, sanoo.
Voiteiden ja emätinpuikkojen lisäksi paikallisesti käytettävää estrogeeniä löytyy emätinrenkaasta, jonka teho riittää kolmeksi kuukaudeksi. Voiteiden ja puikkojen käyttö aloitetaan tyypillisesti kahden viikon kuurina, jonka jälkeen tahti harvenee kahteen annostelukertaan viikossa.
”Paikallinen estrogeeni on riskitöntä myös rintasyöpää sairastavalle tai sen sairastaneelle.”

A-Derma Exomega Control vastasyntyneistä aikuisille asti eli se on
todellinen koko perheen tuote. A-Derma Exomega Control 200 ml -voiteet ovat steriiliä kosmetiikkaa ja ne eivät sisällä lainkaan säilöntäaineita ja ovat näin ollen erittäin turvallisia jo vastasyntyneestä lähtien.

Luonnollisesti hoitava, kasvi- pohjainen dermokosmetiik- kasarja A-Derma on ihotautilääkäreiden ja tutkijoiden kehittämä. Sen käyttöä on tutkittu sarjan erityisen hellävaraisuuden ja turvallisuuden vuoksi.
Hauras iho on haavoittuvainen, koska sen suojakerros on heikentynyt. Rhealba®-kaura auttaa ja hellii herkkää sekä haurasta ihoa. Se on valittu yli 80 kauralajikkeen joukosta erityisen hyvien ihonhoidollisten ominaisuuksien vuoksi. Rhealba®- kauranversouute rauhoittaa ärtyneen ihon ja hillitsee tulehdusreaktiota.

Herkkä ja herkästi reagoiva iho

A-Derma Rheacalm on hoitava ja hemmotteleva sarja kaikille ihotyypeille. Suojaa ja rauhoittaa ärtynyttä ihoa, palauttaa luontaisen suojan ja tasapainon.

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkein rasite ei ole jokin sairaus tai elämäntapa, vaan yksinäisyys. Yksinäisyys aiheuttaa fyysistä pahoinvointia, pahaa oloa ja tyhjyyttä. Se vaikuttaa myös immuunijärjestelmän toimintaan, sydämen terveyteen ja jopa elinikään.
Suomessa yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat ja ikäihmiset. Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus ja joka kymmenes usein.
Avun etsiminen jää usein omalle kontolle, on yritettävä auttaa itse itseään, vaikka vain askel kerrallaan. Voit olla avuksi pyytämällä ulkopuolelle jäänyt mukaan, suomalla hymyn ja sanomalla jotain ystävällistä aina kun voit. Toivota hyvää ystävänpäivää myös niille, joiden arvelet siitä ilahtuvan.

YHDESSÄ HYVÄÄ.
Hyväntekeväisyystyö on hyvä tapa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joilla on yhteinen päämäärä. Hyväntekeväisyyttä on aina sukankudontapiireistä soppajonoihin ja vähävaraisten auttaminen keräyksillä ja lahjoituksilla.

HARRASTUKSEN KAUTTA TUTUIKSI.
Liikuntaryhmät, kieli- kurssit, käden taitojen kurssit tai jokin muu harrastetoiminta muovaa mielitekemisen yhdessä tekemiseksi. Kursseja järjestävät esimerkiksi Työväenopistot, Martta- seurat ja yhdistykset.

SOSIAALINEN MEDIA.
Somea käytetään kertomaan ja näyttämään kuinka paljon on kavereita tai minkälaista oli juhlissa. Yksinäinen lukee asian päinvastoin: ei juurikaan kavereita, eikä minua kutsuttu juhliin mukaan.

YSTÄVÄTOIMINTAA JA APUA.
Apua tarjoavat esimerkiksi Suomen punainen risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Eläkeliitto, Vanhustyön keskusliitto ja kirkon toiminta.

Lähteet: Yle A2 Yksinäisyys-ilta, Turun yliopisto – Lasten ja nuorten yksinäisyys

D-vitamiinista puhuttaessa on erotettava toisistaan kaksi käsitettä.
Ensinnäkin on niin kutsuttu saantisuositus. Sillä tarkoitetaan päivittäistä D-vitamiinimäärää, joka suomalaisten tulisi talvikuukausina saada joko ravinnosta tai ravintolisistä. Tällä hetkellä saantisuositus on Suomessa aikuisille 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa.
Toiseksi puhutaan kalsidiolista eli D-vitamiinin veressä olevasta varastomuodosta. Se kuvastaa elimistön D-vitamiinitasoa. Suomessa kalsidiolin viitearvoksi on määritelty 40–80 nanomoolia litrassa (nmol/l) ja optimaalisena pidetään 50–70 nmol/l.
Emeritusprofessori Ilari Paakkari kuitenkin muistuttaa, että Afrikassa päiväntasaajan tuntumassa ihmisten keskimääräinen, luonnollinen kalsidiolipitoisuus on runsaan auringonpaisteen vuoksi yli 100 nmol/l.
”Se on kaksinkertainen määrä verrattuna siihen, mitä meillä pidetään tarpeellisena.”
Millä D-vitamiiniannoksella veren kalsidiolipitoisuus sitten saadaan pidettyä vakaana, eli kuinka paljon elimistö ”polttaa” D-vitamiinia vuorokaudessa? Tämä vaihtelee ihmisillä, sillä siihen vaikuttaa moni seikka, kuten ihmisen paino ja D-vitamiinin lähtötaso veressä.
Jotain osviittaa asiasta kuitenkin antaa etelänavan tutkijoiden keskuudessa auringottomissa olosuhteissa tehty tutkimus, jossa havaittiin, että tutkijoiden veren kalsidiolipitoisuus säilyi kutakuinkin alkuperäisellä tasolla noin 40 mikrogramman päiväannoksella.
”Etelänavan tutkimus on oikeastaan paras käytännön tieto D-vitamiiniannoksista tilanteessa, jossa aurinkoa ei ole. Se on yksinkertaistus, mutta paras tämän hetken tieto keskivertotilanteesta: täysin auringottomissa olosuhteissa tarvitaan keskimäärin 30–40 mikrogramman D3-vitamiinin päiväsaanti, jotta veren kalsidiolipitoisuus pysyisi vakaana. Samassa tutkimuksessa annoksella 20 mikrogrammaa päivässä kalsidioli kääntyi veressä laskuun eli D-vitamiinivarasto alkoi tyhjentyä”, Paakkari kertoo.
Paakkarin mukaan D-vitamiinin toksisuutta eli myrkyllisyyttä on Suomessa liioiteltu. Päiväntasaajan seutu on ihmisen alkukoti, jossa auringosta saattaa saada D-vitamiinia parhaimmillaan jopa 250 mikrogramman kerta-annoksina. Vaikka D-vitamiini onkin rasvaliukoinen vitamiini, se aiheuttaa myrkytysoireita vasta, kun sitä syö hyvin runsaita määriä pitkiä aikoja.
”Myrkytystapaukset ovat hyvin harvinaisia, ja niissä puhutaan hyvin suurista, jopa 500–1000 mikrogramman D-vitamiinimääristä”, Paakkari sanoo.
Euroopan elintarvikevirasto pitää turvallisena 100 mikrogramman vuorokausittaista D-vitamiiniannosta.

Tarvittava D-vitamiiniannos riippuu ihmisestä
D-vitamiinin saantisuositus on alle 75-vuotiaille 10 mikrogrammaa päivässä. Arvioiden mukaan tämä määrä riittäisi turvaamaan tavallisen suomalaisen D-vitamiinin saannin eli riittävän veren kalsidiolipitoisuuden.
D-vitamiinin tarve on kuitenkin hyvin yksilöllinen asia, eikä sama määrä D-vitamiinia vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Veren kalsidiolipitoisuuteen vaikuttaa muun muassa vitamiinin imeytyminen, ikä ja paino.
”Ylipainoisilla D-vitamiinin pitoisuus veressä on huomattavastipienempi kuin normaalipainoisilla. Sitä, mistä tämä johtuu, ei varmuudella tiedetä”, emeritusprofessori Ilari Paakkari kertoo.
Oman D-vitamiinitason voi saada selville ainoastaan verikokeella. Kaikki laboratoriot tekevät D-vitamiinimittauksia.
”Jos haluaa selvittää oman kalsidiolipitoisuuden, kannattaa mennä verikokeeseen. Vain sillä tavalla saa tietää, mikä on oma yksilöllinen D-vitamiinin tarve”, Paakkari sanoo.